Suomenlinnan venekerhon laituripaikoilla ja/tai venevajoissa talvisäilytyksessä olevien veneiden tulee olla vuosittain katsastettuja. Katsastamattomalle veneelle ei myönnetä purjehduskaudelle laituripaikkaa, eikä venettä oteta syksyllä talvisäilytykseen venevajaan. Katsastuksesta peritään 20€ suuruinen katsastusmaksu yhdistyksen kassaan. Katsastaja antaa maksulapun katsastuksen yhteydessä. Käteistä ei siis tarvita.

Veneelle on tehtävä kaksiosainen peruskatsastus jos:

 • veneesi katsastetaan ensimmäistä kertaa tai
 • veneesi jäi katsastamatta edellisenä vuonna tai
 • veneesi peruskatsastuksesta on kulunut viisi vuotta (tarkista onko venetodistus täynnä).

Peruskatsastus ja muutos rekisteritodistukseen on tehtävä myös silloin, kun veneeseen vaihdetaan moottori. Katsastus on tällöin kaksiosainen, jolloin ennen vesille laskua tehdään runkokatsastus maissa ja varsinainen vuosikatsastus veneen ollessa vedessä purjehdusvalmiina.

Veneilyliiton katsastusohjeiden ja myös seuran ohjeiden/jäsentiedotteiden mukaan vuosittainen katsastusaika päättyy kesäkuun viimeiseen päivään. Kesäkuun jälkeinen katsastus suoritetaan vain hallituksen erikseen antaman luvan perusteella. Tämä ei koske myöhemmin kesällä hankittua uutta tai korjattavana ollutta venettä, jotka on katsastettava kahden viikon kuluessa veneen laituriin tuomisesta.

Uutta! Fyysinen katsastus suoritetaan kuten ennenkin, mutta katsastustapahtumat rekisteröidään liittoon sähköisesti. Merkintä suoritetusta katsastuksesta tehdään vain omistajan venetodistukseen, joka on siis edelleen oltava katsastuksessa mukana. Veneen omistajan keltaista katsastuslomaketta ei enää vaadita! Tiedäthän, että jokainen voi itse tarkistaa ja tarvittaessa korjata oman veneensä tietoja Suulin kautta. Sieltä löytyvät myös katsastustiedot jotka voit halutessasi tulostaa. Jos myyt tai muuten luovut veneestäsi, muista poistaa se kerhon venerekisteristä! Muuten uusi omistaja ei voi katsastaa venettään mahdollisesti uudessa seurassa. Ota tarvittaessa yhteyttä venekerhon katsastajiin.

SPV: 2018 KATSASTUKSEN PAINOPISTE ON LED-HÄTÄMERKINANTOVÄLINEET

Kaudelle 2017 katsastuksessa vaadittavien hätämerkinantovälineiden valikoimaa laajennettiin nykyaikaisen tekniikan mukaisiin LED-hätämerkinantovälineisiin ja muihin perinteistä pyrotekniikkaa korvaaviin tuotteisiin. Pyrotekniikka on osoittautunut harjoitusammunnoissa vähintäänkin hankalaksi käyttää oikein ja myös ikävän usein vaaralliseksi käyttäjälleen, joten oli luonnollista pyrkiä löytämään näille varusteille riittävän hyvä korvaaja.

LED-HÄTÄMERKINANTOVÄLINEIDEN SUOSITUKSET

LED-hätämerkinantovälineen nykyiset suositukset, jotka tulevat vaatimuksiksi kaudelle 2019.

 • suojausluokka IPX6
 • valon väri oranssi tai punainen
 • valovoima optimaalisessa suunnassa vähintään 35 cd

Nämä voidaan todeta havainnoimalla ja tuotteen merkinnöistä tai ohjekirjasta.

Jos veneilijällä on jo viime kaudella katsastuksessa hyväksyttyjä tuotteita, joista edellä mainittua ei voida todentaa, niillä voi jatkaa. HUOM! Kun standardit valmistuvat niin sekä viime vuonna hyväksytyt että edellä mainitun mukaiset tuotteet voivat muuttua ei-hyväksytyiksi!

Näin ollen kannattaa miettiä, koska hankkii LED-hätämerkinantovälineet. Kerhomme katsastajat eivät ota päätöksen tekemiseen kantaa. Päätös on yksin veneen omistajalla. Venekerhon oma ja ainut painopistealue vuodelle 2018 on jälleen kerran saada kaikki veneemme ajoissa katsastetuiksi! Vastuu tästäkin on veneen omistajalla. Ratkaisun tekemistä helpottanee tieto, että laituri- ja talvisäilytyspaikan saaminen edellyttää veneen vuosittaista katsastamista.

Katsastuksia tehdään seuraavina päivinä:

 • ke 30.5. klo 17–19
 • su 10.6. klo 17–19
 • ke 20.6. klo 17–19
 • to 28.6. klo 17–19 Huom, viimeinen katsastuspäivä!

Katsastajat:

 • Pekka Ritonen 044 953 8758
 • Jesse Jokinen 050 300 2256
 • Jorma Vilokkinen 0400 457 242

Veneiden omistajien tulee varata katsastusaikansa ko. ajankohdiksi. Varaus tapahtuu vajan C 60 ilmoitustaululla olevaan varauslistaan.

Tällä menettelyllä pyrimme saamaan katsastukset liiton katsastusmääräysten mukaisiksi. Samalla pääsemme eroon koko veneilykauden kestävästä katsastusten seurannasta ja hallituksen (ja ennen kaikkea katsastajien) työ tulee mielekkäämmäksi.

Hallitus pyytääkin veneiden omistajia olemaan aktiivisia katsastuksen suhteen, sillä mikäli venettä ei ole kauden aikana katsastettu tai omistajalla on karhuttuja maksuja rästissä, venettä ei nosteta eikä oteta talvisäilytykseen purjehduskauden lopussa.